Recept på ett rurbant 2016

Som ni kanske förstår funderar jag mycket på hur man kan jobba med att bygga länkar mellan det urbana och rurala. Blev därför glad när jag såg en utlysning från Vinnova om Smart Urban Futures. Det första av utlysningens tre teman kändes nästan klockrent:
  • Concepts and strategies for smart urban transformation, growth and shrinkage
    Urbanisering och avfolkning utgör både utmaningar och möjligheter för städer i Europa. Projekt inom detta område ska syfta till att skapa en bättre förståelse för samspelet mellan städer och dess omgivningar när det gäller markanvändning, transport, miljö och energi samt identifiera hur dynamiken i storleksförändringar kan möjliggöra omprövning av samhällsstrukturer, beslutsprocesser och samverkan för att förbättra medborgarnas försörjningsmöjligheter och livskvalitet.
Men när jag förstod att det krävdes ett konsortium av minst tre parter från respektive tre olika länder insåg jag att det knappast var något för lilla Erlingson Green Growth AB att dra i. Kanske kan jag få vara en del i ett svenskt konsortium, för samhällsentreprenörer är välkomna att vara med. Eller så satsar jag på projekt i en mer hanterlig skala. Om du också har idéer och tankar kring detta kan vi kanske slå oss ihop?!
Ett alternativ är att ”bara” ägna sig åt att lyfta de här tankarna i samhällsdebatten. Opinionsbilda, debattera, föreläsa, moderera. Känns mer hanterligt för en ensamföretagare. Samtidigt är det inget som säger att det går att göra både och! Det får bli ledorden inför 2016! Jag önskar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År med mitt recept på halländsk långkål:
Rensa grönkålen, ta bort grova delar. Förväll några minuter i lite vatten. Spola kallt! Då håller kålen sig grön. Hacka till önskad konsistens, jag föredrar ganska grovt.
Hacka en schalottenlök eller en halv gul lök. Fräs den glansig. Lägg i kålen och fräs en stund. Rör så det inte bränns. Häll på grädde och lite kycklingfond (eller en halv buljongtärning). Låt puttra tills grädden tjocknar lite,  det ska inte vara för mycket grädde så det blir såsigt utan bara så det håller ihop kålen. Kålen ska ha spänst, inte vara för mjuk. Peppra, och salta om det behövs. Äts på julbordet, eller som vi brukar på lillejulafton i min familj: till nykokt varm julskinka med potatisgratäng och ett gott rödvin, gärna från Rhone.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *